Azon gondolkodtam valamelyik este fogmosás közben, hogy aránytalanul kevés szó esik a fogápolásról annak ellenére, hogy elképesztően fontos téma. Mivel nálam kb egész életemben kiemelt helyen szerepelt, arra gondoltam, hogy összefoglalok mindent, amit szerintem a témában tudni és követni érdemes!

Kezdjük az alapoktól. Magyarországon elképesztően aluledukáltak az emberek ha fogápolásról van szó, nem szoktunk és tudunk normálisan fogat mosni, nem járunk rendszeresen fogorvoshoz, nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket, és így tovább a végtelenbe. Számomra a mosoly, a szép és ápolt fogsor a legnagyobb ALAP, és mivel én bőven mínusz tartományból indultam hála a géneknek, nem igazán tudok elfogadni kifogásokat ezen a területen. Engem igazából megdöbbent, hogy mindenki fehér, ragyogó fogakat akad, millióért csináltat direkt héjat, otthoni xy fogfehérítőt reklámoz/ használ, de fogselymet életében nem fogott, fogkő eltávolításról életében nem hallott, fogorvoshoz nem jár. Ez nekem olyan, mintha építkezni szeretnék, és a tetőgerendához nyúlnék először. Egyébként tök jó dolog fehéríteni a fogat, nem azzal van baj, csak a sorrend borult meg egy kicsit.

Szóval kezdjük az alapoknál: FOGMOSÁS
A legjobb lenne, ha fogmosáshoz elektromos fogkefét választanátok, eldobható társaikkal szemben ezerszer alaposabb tisztításra képesek, amiket 30-50 év múlva erősen meg fognak köszönni a fogacskák. Rengeteg féle van a piacon, érdemes beruházni egy jobb teljesítményű darabra. A mozdulat/perc számot érdemes nézni, amely minél magasabb, annál jobb, de erről csak így félszegen írok, mert fogkekeféből nem vagyok igazán PRO, érdemes egyeztetni egy szakértővel vásárlás előtt, a sajátunk is úgy került a háztartásba. A fejeket 3 havonta le kell cserélni, NEM rongyoljuk le teljesen, hanem kidobjuk a kukába. Nem 10 másodpercig mossuk a fogunkat, hanem 2 percig, kívül ÉS (ÉÉÉÉÉÉÉSSS!!!) belül is! Hajlamos vagyok én is elfelejteni néha, hogy ott is meg kell mosni, és ha fogorvoshoz megyek, totálisan látszik, hogy a belső oldalt valamennyivel kevésbé tisztítom. Elvetemülteknek ajánlok Youtube oktatóvideókat is, a helyes technika elsajátításához. Azt mondjuk én sem tartom igazán, szóval bőven van hova fejlődni. Ha a fogmosással végeztetek, jön a csodaszer: fogselyem! NAGYON fontos, hogy minden egyes este fogmosás után fogselymet kell használni! Ha nem tudjátok miért, vagy eddig nem használtátok, egyszer próbáljátok ki, nézzétek meg hogy mit szed ki a fogak közül, és nem marad több kérdés. Az, amit a fogselyem eltávolít, alapvetően ott rohad(na) a fogak között. Nekem eleinte elég nehéz volt a napi rutinba helyezni, köszönhető ez annak, hogy 24 évig egyáltalán nem használtam, azóta viszont nem tudom elképzelni, hogy úgy feküdjek le aludni, hogy kihagyom ezt a lépést.

Következő témakör: FOGORVOS
Mindenki rémálma, a világ legborzasztóbb dolga, fúj csak fogorvost ne, inkább dagadjon fel a fél arcom, csak fogorvost ne lássak. Próbáljátok nyomatékosítani magatokban egyrészt azt, ha már fáj, régen rossz, másrészt pedig, hogy NEM fog (fog, hehe) elmúlni magától a baj. Lehet húzni, lehet halogatni a fogorvost, de egyre rosszabb lesz, és minél tovább tologatjátok magatok előtt, annál komplexebb és fájdalmasabb beavatkozás lesz. Itt jön képbe a prevenció, ami szerintem az emberek 80%- nak ismeretlen fogalom. Ott kezdődik, hogy átlagosan félévente fogorvoshoz kellENE menni, fogkőleszedésre, és általános állapotfelmérésre. Van, akinél ez rövidebb idő, van akinél több, attól függ, hogy milyen gyorsan képződik fogkő. Életmódtól sok függ, tehát nagyon kávés, és/vagy nagyon dohányos embereknél 3-4 havonta is abszolút esedékes lehet. A fogkövet azért kell rendszeresen eltávolítani, mert ínygyulladást, ínysorvadást, vérzést és egyéb szájüregi problémákat okoz, nem véletlenül jelez a rendszer (=vérzés fogmosás közben) hogy valami nem oké. Megelőzni alapos fogmosással, és a fent említett fogselyem használatával lehet, amivel amúgy rengeteg plusz békében és boldogságban eltöltött évet adtok magatoknak és a fogaitoknak. A fogkőleszedés nem fáj, kellemetlen, de ez attól is függ, mennyire rendszeresen van vele foglalkozva. Ha gyulladás van, egyből rosszabb érzés, szóval ezért sem érdemes ellógni. Nekem soha nem volt rossz fogam, így a többi beavatkozásról nem tudok semmit mondani, de az biztos, hogy minden alkalommal ha beülök a fogorvosi székbe, úgy állok hozzá, hogy bármi elváltozás lenne, minél hamarabb lépjünk, mert azzal tesszük a legjobbat nekem. Tudom, hogy sok embernek sajnos genetikailag “rosszabb minőségű” a foga, relatív sok gond van vele, de ebben az esetben sem lehet homokba dugni a fejet. Meg kell találni azt az orvost, akiben megbíztok, és rendszeresen járjatok hozzá! (ez mindenkire igaz, csak van akinél nagyobb szerepet kap)

végül: FOGSZABÁLYZÁS
Annyira érdekes, ha összesítve nézitek, valahogy az élet mindig kiegyenlíti önmagát. Gyönyörűen egészséges fogakat kaptam, túlzás nélkül mondhatom, hogy minden orvos aki eddig látta, olvadozott a gyönyörűségtől, soha életemben nem volt egy rossz fogam sem. De hogy ezek a fogacskák úgy rendeződtek el a számban, hogy ilyet rajzolni nem lehet, az is igaz. Ha azt mondom, hogy borzasztó, azt ne úgy értsétek, hogy 1-2 minimálisan el volt csúszva, hanem hogy 1-2 talán a helyén volt. Dőlt minden mindenfelé, nőtt minden mindenhonnan, a mai napig ledöbbent a látvány, hogy ez volt a hozott anyag. Hála anyukámnak és az orvostudománynak, amint átestem a fogváltáson (amit anya szerintem minden este az égiekhez fohászkodva várt) húzott is magával fogszabályzásra, amit természetesen 13 évesen egy kisebb tragédiának éltem meg. Akkor még egyáltalán nem volt bevett rutin a fogszabályzó, következő évben váltottam iskolát, lettem gimis nagylány egy másik városban, tini voltam, gondolhatjátok mennyire vágytam vasakra a számban. Arról most nem beszélnék, hogy akkor nem voltak szupertrendi szupermenő megoldások, volt “A” fogszabályzó, klasszik fém, illetve annyi extra lehetett a projektben, hogy a szilikon gumikból (amelyekkel rendszeresen telepakolták a fogaimat, elszíneződtek, besárgultak, imádtam) választhattam színeset. Ott kezdődött a történet, hogy kihúzták 4 makk egészséges fogam. A negyedikre olyan rutinom volt benne, hogy biológia könyvvel a kezemben mentem a rendelőbe, nem igazán zavart meg a környezet, témazáró volt másnap. Összesen 4 évig volt nappali fogszabályzóm, majd 2 évig éjszakai. Rengeteg munka van benne orvosi részről és saját részről egyaránt, de alapvetően (amint megszoktam) őszintén szerettem, sosem éreztem magam csúnyának, vagy kevésbé jónak miatta. Rengetegen azt mondták (reméljük nem hazudtak, bár tök mindegy) hogy jól állt, én akkor és ott elfogadtam, hogy most így leszek, és ez egy jó ügyet szolgál, el fog múlni ez az időszak. A végére annyira hozzám nőtt, hogy, hogy amikor 4 év után levették, először kifejezetten nem tetszettem magamnak.

Ez 13 éve volt, még leírni is hihetetlen, azóta a fogaim és a mosolyom az arcom legfontosabb, és egyben  legtöbbet dicsért része. Anyukám a mai napig mindig elmondja, hogy vigyázzak a fogaimra, ha már ennyit kínlódtunk vele. Értitek, ha a nyakam töröm ki az teljesen mindegy, csak a fogaim maradjanak a helyükön. Nem tudom elmondani, hogy mennyire hálás vagyok minden közreműködőnek a projektben, és ezzel együtt MINDENKIT arra bátorítok, hogy vágjon bele ebbe! Higgyétek el, 2-3-4 év teljesen elenyésző idő ahhoz mérten, ami utána következik. Nem késő belevágni, nem ciki, nem csúnya, egy rendezetlen fogsor viszont igenis nagyon csúnya! Előre is elnézést, ha valakit megbántok ezzel, de ez az őszinte véleményem. Ha jól tudom, kis hazánkban kiemelkedően magas színvonalú a fogszabályzás, illetve ha nem annyira kaotikus a helyzet, mint nálam volt, kisebb/ rövidebb megoldások is vannak, az enyém kiugróan hosszú volt, és most meg is mutatom, miért:

Most, hogy mindenki sokkot kapott, a bejegyzés végére értünk, úgysem tud már figyelni senki!

puszi,
Kata

hozzászólok én is
Ehhez a bejegyzéshez még nem szóltak hozzá, legyél Te az első!